Fii isteț - joacă sah!

Maria Fileru-Campioana la Sah

 

Este eleva noastra de peste 2 ani si are deja un palmares impresionant de rezultate dintre care mentionam numai in acest an 2 medalii de aur, 1 medalie de argint si 1 medalie de bronz la Campionatele Nationale de Sah pentru Copii  2017 sub 10 ani, la probele blitz, dezlegari, rapid si respectiv clasic.


De asemenea, Maria a reusit o foarte frumoasa performanta anul acesta, clasandu-se pe locul 7 la grupa de 10 ani la Campionatul European de Sah pentru Copii si Juniori  (Mamaia, 2017) - cea mai puternica competitie de sah din Europa din acest an.

 

Maria este o jucatoare cu multa energie si imaginatie, optimista, zambareata si care se intelege foarte bine cu colegele ei.  Nu se lasa usor impresionata de adversari si de elourile lor si nu ii este teama sa joace cu baietii, ba ii face chiar mare placere sa-i provoace la dueluri pe tabla de sah.

 

Am inserat cateva momente din ultima partida de la Europene, partida in care se vede clar cum isi depaseste adversara la conceptie (adversara ei fiind o rusoaica - Korovina Yana, cu aproximativ  200 de puncte elo mai mult decat Maria).

        

    In aceasta pozitie Maria a jucat Nd3, o mutare de dezvoltare foarte buna care intinde si o capcana. Albul are deja un pion in plus si ii ofera negrului posibilitatea de a-si recupera pionul, prin sacrificul pionului g2. Acest pion insa este un "dar grecesc", nu trebuia luat, deoarece se deschid coloane de atac pentru turnurile albe.

Korovina Yana a capturat si pionul al doilea, ignorand amenintarile albului. Aici Maria a continuat cu o mutare foarte puternica, Dh6, care ameninta mat si "tese" o plasa in jurul damei negre.
Cu mutarea Tdf1, Maria a inconjurat regina neagra si urmeaza sa o captureze.

Partida a mai continuat multe mutari, insa Maria a jucat fara emotii si a castigat usor.

l