Fii isteț - joacă sah!

Curiozitati despre Magnus Carlsen - Campionul Mondial la sah

 

        Magnus Carlsen,

născut în Norvegia la 30 Noiembrie 1990 este actualul Campion Mondial de Sah al lumii din 2013, când l-a învins pe Viswanathan Anand (fostul campion mondial). Magnus a bătut mai multe recorduri ca sahist: a fost unul dintre cei mai tineri (13 ani) Mari Maeștri din lume (Titlul suprem la sah) iar la vârsta de 19 ani avea deja punctajul ELO cel mai mare de pe glob.


În afară de sah este pasionat și de fotbal, echipa lui favorită este Real Madrid iar în 2013 a fost invitat de onoare să dea lovitura de începere a unui meci pe stadionul Santiago Bernabeu. Mai jos urmează un scurt interviu.


 

R: Când ai început sa joci sah?

Magnus: Cred că aveam 5 ani jumate spre 6. Tatăl meu ne-a învățat pe mine și pe sora mea mai mare, Ellen, regulile la sah. Spre deosebire de Ellen nu prea mă interesa; nu mă pricepeam și m-am lăsat destul de repede. De-abia pe la vârsta de 8 ani m-am interesat din nou de sah.

R: Ce ai făcut mai precis?
Carlsen: Am luat o tablă de sah și am recapitulat partide pe care mi le arăta tatăl meu din când în când. De ce a fost făcuta cutare mutare? Am descoperit astfel secretul jocului singur. Era fascinant! Apoi, după câteva luni, am citit și cărți despre deschideri.

R: De unde a venit acest entuziasm subit pentru sah?
Carlsen: Nu știu exact. Am văzut-o pe sora mea Ellen jucând și am dorit sa o înving la sah.


R: Când ai început să joci în competiții?
Carlsen: Un pic mai târziu. Tatăl meu a spus că dacă mă antrenez un pic mai mult aș putea lua parte la Campionatul Norvegiei pentru copii sub 11 ani. Așa că m-am gândit: asta ar putea fi distractiv. Rezultatul a fost ok în acel an iar anul viitor am ieșit pe locul I.


R: Tatăl tău este un jucător ambițios. Când l-ai învins prima dată?
Carlsen: Chiar înainte să împlinesc 9 ani, într-o partidă rapidă de blitz.


R: Cum ai ajuns atât de bun la sah?
Carlsen: Simplul fapt că joc sah mă motivează, mă face sa mă simt bine și să doresc mereu să mă perfecționez, să aflu cât mai multe despre acest joc minunat.


sursa: http://en.chessbase.com/post/magnus-carlsen-on-his-che-career